Lief & leedstraten in Velsen

13 januari 2023
Nieuws

In 2023 is het Sociaal Wijkteam Velsen gestart met lief en leedstraten. Een of meer bewoners in een straat (vaak gangmakers genoemd) beheren een lief & leedpotje wat jaarlijks door het Sociaal Wijkteam gevuld wordt met een bedrag van ongeveer 150 euro. Vanuit dit potje worden kleine individuele attenties aan buren betaald.

In lief en leedstraten kijken bewoners naar elkaar om 

In lief en leedstraten besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze een oogje op elkaar. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Zo ontstaan warme zorgzame straten en kan iedereen meedoen.

Beter onderling contact bevordert burenhulp

Buren spelen een belangrijke rol. Ze komen qua belang naast de families op de tweede plaats, zelf voor vrienden en kennissen. Buren zijn immers altijd voorhanden, zijn goede signaleerders, bieden makkelijk praktische hulp (boodschappen, hondje uitlaten e.d.) en zijn vaak bereid tot ontmoetingen en gesprekjes.

 Verbinden lief & leedstraten

Een of twee keer per jaar organiseert het Sociaal Wijkteam een gezamenlijke bijeenkomst voor de gangmakers. In die bijeenkomst is er ruimte om onderling ervaringen en tips uit te wisselen.

Interesse

Inwoners die geïnteresseerd zijn in het beheren van een lief & leedpotje voor hun straat kunnen contact opnemen met het Sociaal Wijkteam Velsen via contact@swtvelsen.nl of het contactformulier op deze website invullen.

Contact met SWT Velsen

Maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur
Telefoonnummer (088) 8876 970
Postbus 465 1970 AL IJmuiden

Contact of contact@swtvelsen.nl

U kunt op werkdagen tussen 9.00 - 13.00 uur zonder afspraak binnenlopen bij Sluis 751 in IJmuiden of bij Huis van de Wijk 'De Stek' in Velsen Noord .

Adresgegevens

Sluis 751
Lange Nieuwstraat 753
1971 GG IJmuiden

Huis van de Wijk 'De Stek'
Heirweg 2
1951 CD Velsen-Noord 

© 2024 SWT Velsen